HRV   ENG
HR
EN

O nama

Proizvodnja soli

Djelatnosti tvrtke Pag 91 d.o.o. su prerada, distribucija i proizvodnja soli.
Tvrtka je osnovana 1991. godine sa sjedištem u Pagu što nije slučajnost jer se upravo u Pagu od davnina proizvodi morska sol. Paška solana je od X. stoljeća najsjevernija solana u Hrvatskoj. U samom se mjestu nalaze golema kamena skladišta soli i hala. Danas nažalost ne služe svojoj svrsi, ali proizvodnja soli te znanja i tehnologija tradicionalno datiraju iz tog vremena.
Znanja o soli i višegodišnje iskustvo u proizvodnji i preradi soli Pag 91 d.o.o. prenio je i na druga područja u Republici Hrvatskoj te osnovao vlastitu proizvodnju u značajnim industrijskim središtima na području Grobnika u blizini Rijeke te u Splitu s proizvodnim pogonima smještenim u sjevernoj luci.
U proizvodnim i skladišnim prostorima tvrtke organizira se proizvodnja odnosno kompletna prerada soli koja se sastoji od pranja, sušenja, mljevenja, prosijavanja, dodavanja aditiva te pakiranja. Tehnologija proizvodnje soli koristi prirodne prednosti područja koje ima čisti okoliš, blizinu mora i mnogo sunčanih dana.

Politika kvalitete i sigurnosti hrane

Osnovni cilj tvrtke Pag 91 d.o.o. je u što kraćem vremenu isporučiti zdravstveno ispravne proizvode željene kvalitete i kvantitete. Stoga su kvaliteta i zdravstvena ispravnost proizvoda te ispunjavanje zahtjeva naših kupaca način našeg razmišljanja i djelovanja koji počinje i potvrđuje jedino zadovoljstvo kupca. U svojim poslovnim procesima kontinuirano održavamo i poboljšavamo komunikaciju s našim dobavljačima i kupcima te gradimo uzajamno poštovanje. Zahtjevi i odredbe kupca postižu se kroz naše djelovanje i kroz proizvode sukladne usuglašenim uvjetima. Svaka isporuka je preporuka za daljnje poslovanje.
Visoku kvalitetu i zdravstvenu ispravnost naših proizvoda osiguravamo provedbom ISO 9001 i HACCP sustava, redovitom kontrolom zdravstvene ispravnosti te ispunjavanjem svih zakonskih propisa.
Višegodišnje iskustvo, znanje i stručnost naših zaposlenika omogućuju nam kontinuirani nadzor nad proizvodnjom, kvalitetom i zdravstvenom ispravnošću proizvoda. U centru naših poslovnih aktivnosti je stalno poboljšavanje i usavršavanje proizvodnog procesa i djelotvornosti sustava upravljanja kvalitetom, ISO 9001 i HACCP sustav.
Poslovne odluke donosimo imajući na umu ljude, okoliš i poboljšanje kvalitete života u zajednici u kojoj živimo i radimo. Poštujući zakonske propise društveno odgovorno se ponašamo prema državi i državnim organima. Odgovornost prema okolišu iskazujemo sprječavanjem zagađenja i zadovoljavanjem propisa vezanih uz okoliš.
Osiguravanjem svih potrebnih resursa za učinkovit i siguran rad brinemo o zadovoljstvu naših zaposlenika.
Dostizanje navedenih ciljeva kvalitete i sigurnosti hrane i, posljedično, ukupnog cilja da nastavimo djelovati kao uspješna tvrtka bit će određeno našim resursima, našom organizacijom, našom predanošću radu i iznad svega našim stavom prema kvaliteti.

Vrijednosti

Partnerstvo s klijentima

Naš je cilj unaprijed prepoznati i zadovoljiti očekivanja naših klijenata prvoklasnom uslugom i kakvoćom proizvoda.

Naši zaposlenici

Naši su zaposlenici naš najvrjedniji kapital. Cilj nam je poduprijeti naše zaposlenike da razvijaju svoje vještine jer bez njihove predanosti poslu nije moguće brzo i fleksibilno se prilagoditi na promjenjive zahtjeve tržišta.

Društvena odgovornost

Naš je cilj biti odgovoran društveni partner razvijajući uzajamno korisne odnose s našim klijentima, zaposlenicima, dobavljačima i lokalnom zajednicom. Nastavit ćemo svoja nastojanja u pravcu postizanja i održavanja najviših standarda u proizvodnji soli i zaštiti okoliša.

O soli

Morska sol

Život bez soli bio bi nemoguć. Sol je presudna za život od pamtivijeka, vezana je uz povijest i razvoj čovječanstva. Sol utječe na okus koji mijenja sve. Prisutna je u većini predmeta koji nas okružuju. Primarna svrha soli je bila zadovoljiti fiziološke potrebe ljudi i životinja. Sol se prvotno koristila za hranu i očuvanje hrane, a danas se koristi i u različitim fazama u proizvodnji automobila, cijevi, plastičnih materijala pa čak i raketa. Industrijska je revolucija proširila upotrebu soli putem velike ekspanzije, kao prvo u kemijskoj industriji i preradi, a zatim za posipanje prometnica u zimskim uvjetima te za omekšavanje vode.

Vrste soli

Veličina kristala soli može varirati od nekoliko desetina do nekoliko milimetara, prema procesu proizvodnje i fizičkom tretmanu (mljevenje, prosijavanje). Bez obzira na veličinu kristala, sol se kroz procese mljevenja i prosijavanja može proizvesti u bilo koji razred tražene veličine.

Sitna sol

Koristi se za brojne namjene, najviše u prehrambenoj industriji kao kuhinjska sol u kućnoj uporabi, također se koristi za proizvodnju začina, u kožarskoj industriji ili proizvodnji stočne hrane. Razne su granulacije soli posebno prilagođene zahvaljujući njihovoj gustoći, specifičnoj površini i veličini kristala.

Krupna sol

U načelu ove se vrste soli koriste za fizičko tretiranje proizvoda, odnosno njegove površine (proces gnječenja ili trljanja). Primjer upotrebe ove soli kao prehrambene soli u proizvodnji pršuta i ribe, soljenje kupusa i slično. Krupna se sol uglavnom koristi u industriji, omekšavanju vode te kao sol za prometnice u zimskim uvjetima.

Zanimljivosti

Morska sol (NaCl) 

U svijetu okusa sol je okus koji mijenja sve. Ona oživljava. Ona otkriva. Ona daje točnu mjeru talenta
kuhara koji je odgovoran za pripremu jela. Hrana, pronađena u prirodi, se malo soli. Pravilno dodavanje soli u kuhinji je umjetnost. Od najranije je dobi važno naučiti da se ne dodaje ista količina soli na sve i da se koriste različite vrste soli.

Sol ima nekoliko oblika:

Krupna sol - za specifična, hrskava soljenja
Sitna sol - za raspršeno, razrijeđeno soljenje
Cvjetna sol - najbolja kvalitetna nerafinirana sol za sofisticirana, nijansirana, delikatna soljenja
Sitna sol prodire duboko u hranu, dok se krupna prostire preko cijele površine pojedinih jela.
Cvjetna je sol specifična i daje delikatan okus.

što daje okus soli?

Sol je natrijev klorid (NaCl), sastavljen od iona natrija (Na+) i iona klorida (Cl-). Spoj ova dva iona (40% + 60%) daje slani okus. Često se kaže da siva sol ima specifičan okus. To je zbog netopljive tvari koju sadrži. Kuhinjska je sol neophodna u kulinarstvu! Sol nije, kao što mnogi vjeruju, samo začin, ona je i hrana.

Proizvodi

Kuhinjska i industrijska sol

U ponudi imamo sve vrste soli za različite namjene: sol za prehrambenu industriju, kuhinjsku sol, sol za proizvodnju privatne marke za trgovačke lance, industrijska sol, sol za proizvodnju stočne hrane, sol za omekšavanje vode i sol za posipanje prometnica.

S obzirom na različitu namjenu sol možemo podijeliti na:

Industrijska morska sol

- industrijska sol u vrećama od 25kg
- industrijska sol u BIG BAG vrećama od 1000kg
- sol u tabletama za omekšavanje vode u vrećama od 25kg
- sol za perilice posuđa u kutiji od 2kg

CESTARSKA sol

- sol za ceste u rinfuzi
- sol za ceste u vrećama od 10 i 25kg

KUHINJSKA morska sol

- kuhinjska morska sol u vrećama od 1, 5, 10 i 25kg
- kuhinjska morska sol u kutiji od 1kg
- kuhinjska morska sol u soljenki od 250g
- kuhinjska morska sol u teglici od 500g

PRIVATNE MARKE

PLODINE
- Morska sol za perilice posuđa 2kg DIX
- Kuhinjska morska sol u vrećici od 1kg  Plodine
- Kuhinjska morska sol u soljenki od 250g Plodine

SPAR
- Kuhinjska morska sol u vrećici od 1kg S-BUDGET

Proces proizvodnje

Tvrtka Pag 91 d.o.o. ima dugogodišnje iskustvo u preradi i proizvodnji soli koju u našim pogonima obrađujemo na razne načine. Sol se pere, melje, jodira, suši, prosijava te joj se dodaju potrebni aditivi. Zatim se pakira prema zahtjevima kupca i svojoj namjeni. Naši su proizvodni pogoni opremljeni najmodernijim strojevima za kompletnu preradu soli koja može zadovoljiti sve zahtjeve kupca. Detaljnije o našem proizvodnom pogonu možete pogledati u sljedećem videozapisu:

Reference

Sustavi kvalitete

U stalnoj brizi za zadovoljstvo klijenata i pouzdanost te poboljšanje kvalitete svojih proizvoda, Pag 91 d.o.o je certificiran sustavom kvalitete ISO 9001 inačica 2008. Tvrtka Pag 91 d.o.o. je razvila i implementirala sustav kvalitete i HACCP sustav:
- kako bi demonstrirala svoju sposobnost konzistentnog pružanja usluge koja je u skladu sa zahtjevima i očekivanjima klijenata te primjenjivim odredbenim zahtjevima (norme, zakoni i sl.);
- kako bi povećala zadovoljstvo klijenata primjenjujući djelotvorno oba sustava, uključujući kontinuirano unapređenje te prevenciju nesukladnosti;
- kako bi identificirali, procijenili i kontrolirali opasnosti značajne za sigurnost hrane.
Sustav kvalitete je u skladu s međunarodnom normom ISO 9001:2008. HACCP sustav je u skladu s dokumentom Codex Alimentarius komisije cac/rcp 1-1969, rev. 4-2003. Sustav kvalitete i HACCP sustav pokrivaju procese proizvodnje te sve procese obuhvaćene poslovanjem tvrtke. Cilj oba sustava je pokrivanje svih procesa i koraka proizvodnje te ispunjenje očekivanja potrošača koji traže pouzdane informacije o kvaliteti hrane.
Kontrolu svojih proizvoda provodimo u internom laboratoriju, a usko surađujemo i sa referentnim akreditiranim laboratorijima u Hrvatskoj (Nastavni zavod za javno zdravstvo, Bioinstitut d.o.o., Croatiakontrola itd.)
Tvrtka već dugi niz godina posjeduje  Kosher certifikat.

Galerija

Galerija

Naši klijenti

- Billa d.o.o.
- Kaufland Hrvatska K.D.
- Lidl Hrvatska d.o.o. k.d.
- Narodni trgovački lanac d.o.o.
- Plodine d.d.
- Spar Hrvatska d.o.o.
- Studenac d.o.o.
- Ultra Gros d.o.o.
- Conex Trade d.o.o.
- Fanon d.o.o.

- JGL d.d.
- Koestlin d.d.
- Kraš d.d.
- Mesna industrija RAVLIĆ d.o.o.
- Prospera Viva d.o.o.
- Reko d.o.o.
- Sano d.o.o.
- Bina Istra
- EGIS ROAD OPERATION CROATIA d.o.o.

- HAC-ONC d.o.o.
- Hrvatske ceste d.o.o.
- Nanoten d.o.o. (Slovenija)
- NIGRAD komunalno podjetje d.d (Slovenija)
- Maša Komerc d.o.o. (Srbija)
- Radix Bis (Poljska)
- Salinen Prosol d.o.o. (Slovenija)
- Vagner Pool s.r.o. (Češka)
- Viking Wellness Design s.r.o. (Slovačka)